Sodelovanje na konferenci OMAINTEC v Riadu, Savdska Arabija

Od 9. do 11. januarja 2023 se je v glavnem mestu Savdske Arabije odvijala že 20. mednarodna konferenca OMAINTEC (International Operations & Maintenance Conference in the Arab Countries), z nosilno temo “The Role of Maintenance in Sustainability, Environment and clean Energy”. Udeležba je bila številčna, poleg arabskih držav tudi iz Evrope in Afrike.

Udeležila sva se je tudi člana Društva vzdrževalcev Slovenije (DVS) in EFNMS (European Federation of National Maintenance Societies), Janez Tomažin in Andrej Androjna, oba s predavanji in skupno delavnico na temo obvladovanja premoženja (Asset Management), v okviru tematskega sklopa Maintenance Systems & Management Forum.

Na otvoritveni svečanosti je Janez Tomažin kot predsednik EAMC (European Asset Management Committee) pri EFNMS nagovoril prisotne in predstavil aktivnosti na temo obvladovanja premoženja v okviru odbora in EFNMS.

Andrej Androjna, ki je pri EFNMS član EMAC (European Maintenance Assessment Committee) in Janez Tomažin sta skupaj izvedla delavnico na temo praktičnih vidikov uvajanja sistema obvladovanja premoženja (Practical Aspects of Asset Management System Implementation), ki je vzbudila veliko zanimanja in diskusije s sodelujočimi.

V nadaljevanju je Andrej Androjna predstavil praktične izkušnje pri vpeljavi sistema obvladovanja premoženja v Skupini HSE (Practical Experience from Implementation of Asset Management System in the HSE Group). Pri pripravi prispevka so, poleg Janeza Tomažina, Andreja Androjne in dr. Damjana Maletiča, ki so bili svetovalci na projektu, sodelovali tudi vodja projekta iz HSE, Igor Voršič, in glavni sponzor, dr. Matjaž Eberlinc.

Obvladovanje premoženja postaja v Savdski Arabiji vse bolj aktualno in kar nekaj organizacij se je že certificiralo, številne pa iščejo čim bolj učinkovite načine za vpeljavo sistema. Tudi na državni ravni se na to intenzivno pripravljajo.

Skozi diskusije se je izkazalo, da smo slovenski strokovnjaki, tudi zaradi vpetosti v mednarodne inštitucije, zelo dobro seznanjeni s sodobnimi trendi in stanjem na tem področju, ter da je usmeritev k promoviranju obvladovanja premoženja tako doma kot v tujini, pravilna. Glede na to, da se je v Sloveniji doslej relativno malo organizacij odločilo za uvedbo sistema po ISO 55001, se še naprej trudimo po različnih kanalih, vključno z Delovno skupino za asset management (DSAM) pri DVS, za seznanjanje podjetij s sistemom in njegovimi potencialnimi koristmi.

Za vse, ki jih podrobneje zanimajo vsebine s konference, so predstavitve s predavanj in delavnic na voljo na povezavi http://omaintec.com/en/conference-presentation.